Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η ανθρώπινη δραστηριότητα ως αιτία υγείας ή αρρώστ...

Η ανθρώπινη δραστηριότητα ως αιτία υγείας ή αρρώστιας.

 

Η ανθρώπινη δραστηριότητα ως αιτία υγείας ή αρρώστιας.

Σήμερα, όπως έχουν τα πράγματα, οιαδήποτε παραγωγική δραστηριότητα – γεωργία, εξόρυξη, εκπαίδευση, ένδυση κλπ. – ακόμη και με το ένδυμα του καλού κατά κανόνα οδηγεί τον άνθρωπο στο να πράττει άδικα. Χαρακτηρίζουμε κάτι ως καλό, και το ερώτημα είναι τι είναι καλό, πως είναι καλό και για ποιον είναι καλό; 

Ας πάρουμε ως δείγμα την βιομηχανία. Από το προιόν που θα παράξει μέχρι και ο τρόπος λειτουργιάς της ίδιας της βιομηχανίας θα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την υγεία του ανθρώπου είτε ως εργαζόμενου είτε ως καταναλωτή και στις μέρες δυστυχώς, με μόνο κίνητρο το ίδιον όφελος, το κέρδος, κατά κανόνα όλα αποβαίνουν αρνητικά με αποτέλεσμα την πρόκληση αναπηρίας στον άνθρωπο ή ακόμη και τον θάνατο του.  

Παράγονται χιλιάδες ουσίες που χρησιμοποιούνται από τις τροφές μέχρι τα είδη περιποίησης και τα είδη ένδυσης και αναρωτιέται κάποιος εάν όλα αυτά είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται και να δημιουργούν βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα επιτρεπόμενα όρια έκθεσης του ανθρώπινου οργανισμού σε χημικούς και άλλους παράγοντες.

Ορίζονται αυθαίρετα επιτρεπόμενα «ασφαλή» όρια για τις ουσίες αυτές μέχρι να αποδειχτεί η βλαβερή τους επίδραση.

Όμως πρώτα από όλα θα πρέπει να αναρωτηθούμε κατά πόσον είναι ανάγκη ο οργανισμός μας να προσαρμόζεται σε τόσες ουσίες και να αναπτύσσει τρόπους εξουδετέρωσης τους; Με τι κόστος; Ποιο το δίκαιο στην υπόθεση αυτή; Εξυπηρετεί αυτή η διαδικασία τον σκοπό της παρουσίας του ανθρώπου στο πλανήτη αυτόν; Έχει έλθει ο άνθρωπος για να αναπτύξει τέτοιες ικανότητες; Ήλθε εδώ με μοναδικό σκοπό να κάνει ανθεκτικό το σαρκίο του σε τοξικά σκουπίδια που κάποιοι παράγουν ανόητα;

Εάν το σαρκίο και η ανάπτυξη του ήταν ο μοναδικός σκοπός της ενσάρκωσης τότε γιατί να έχει όλη αυτή την νοημοσύνη ο άνθρωπος και να νοιάζεται για θέματα όπως το δίκαιο και το άδικο; Γιατί να θέλει να αναφέρεται και να επιδιώκει την αρετή και να θέλει να τον επαινούν, να φέρεται δίκαια; Να ενδιαφέρεται για την μετά θάνατον ζωή;

Θα πρέπει να αναρωτηθούμε εάν οι χιλιάδες νέες ουσίες που μπαίνουν στην κυκλοφορία κατ’ έτος περνούν από έλεγχο και τι είδους έλεγχο περνούν. Εάν μια ουσία περάσει από τον έλεγχο μιας χώρας και ειδικά της ΕΕ ή των ΗΠΑ αμέσως υιοθετείται από τον δικό μας ΕΟΦ αβασάνιστα.

Ακόμη και εκ των υστέρων μια ουσία ή μια επίδραση χαρακτηρίζεται με στατιστικές μελέτες και γνωρίζουμε καλά ότι εάν θέλεις να πεις ένα ψέμα στρατολογείς την στατιστική για να το υποστηρίξεις.

Το θέμα είναι ποιος είναι πίσω από την «μελέτη» και τι κίνητρα έχει.

Ακόμη πρέπει να πούμε ότι τα μέτρα ασφαλείας για τον εργαζόμενο, το καταναλωτή ή και αυτόν που ζει στον πλανήτη αυτόν είναι πολύ ελαστικά.

Μια ουσία ελέγχεται στατιστικά στο κατά πόσον βλάπτει τον οργανισμό του ανθρώπου και προκαλεί κάποια νοσηρή κατάσταση και η στατιστική αυτή μπορεί να είναι αναξιόπιστη ως αυθαίρετη ή «πειραγμένη». Εξαρτάται από το κίνητρο του παραγωγού.

Μπορεί ο ερευνητής να είναι ειλικρινής αλλά αυτός που τον χρηματοδοτεί τον ωθεί προς μια κατεύθυνση η οποία εξυπηρετεί τον χρηματοδότη του. [υπόθεση Χοληστερόλης]

Το ίδιον όφελος είναι βασική αιτία αδικοπραγίας. Οποτεδήποτε αυτό δεν είναι ίσο με το όφελος του ανθρώπου παράγεται ανισορροπία και αυτή απαιτεί πάντα πλήρη επανόρθωση.

Η επανόρθωση

Όμως, εάν θέλουμε να πάμε στην ρίζα του προβλήματος θα πρέπει να πούμε ότι η βιομηχανία και γενικά η παραγωγή είναι ανάγκη να αποκεντρωθεί ώστε να είναι μια υγιής παραγωγή.

Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ότι δημιουργήθηκαν μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής όπου συναθροίζονται πολλοί άνθρωποι.

Αυτό, εκτός των άλλων, συνέτεινε στο φαινόμενο της αστυφιλίας που είναι φαινόμενο τεχνητά δημιουργημένο με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις του στην ανθρώπινη κοινωνία. Και ενώ φαίνεται αυτό ως γεγονός απλό θα πρέπει να αναρωτηθούμε κατά πόσον αποτελεί μέρος σχεδιασμού για την συγκέντρωση των ανθρώπων σε πόλεις, για την απόσπαση τους από την γη τους και τον έλεγχο τους μέσα από την εργασιακή τους εξάρτηση.

Υψηλού επιπέδου αποκεντρωμένη παραγωγή είναι ζητούμενο για μια υγιή κοινωνία, για υγιείς πολίτες, για υγιή Πολιτειακή ζωή.

Οι άνθρωποι θα μπορούν και πρέπει να ζουν σε υγιές περιβάλλον χωρίς τα αρνητικά της συγκέντρωσης σε μεγαλουπόλεις, όπου ο άνθρωπος χάνεται, χάνεται η επικοινωνία και δημιουργείται αποξένωση και περιττή ένταση.

Στις μεγάλες πόλεις ο άνθρωπος νομίζει ότι κρύβεται και ότι μπορεί να κάνει όλα εκείνα που δεν θα τολμούσε να κάνει στην μικρή κοινωνία του χωριού και της κωμόπολης του. Όμως, τίποτε δεν μπορεί να κρυφτεί στην πραγματικότητα γιατί όλα αποτυπώνονται και είναι φανερά σε όποιον θέλει να τα δει.

Ο άνθρωπος πρέπει να είναι γνωστός και να γνωρίζει ότι μπορεί να χαρεί και να τέρψει τον εαυτό του με τρόπο για τον οποίον ουδέποτε θα χρειαστεί να μετανιώσει.

Ένα παιδί θέλει να παίξει με φίλους για να δώσει το μέγιστο της προσπάθειας του, της δυνατότητας του. Δεν μπορεί αυτό να γίνει ακόμη και αν το πάει ο γονιός του σε έναν παιδότοπο όπου θα συναντήσει κάποιον για πρώτη φορά με τον οποίο πιο εύκολα θα μαλώσει και θα διεκδικήσει κάτι, ένα παιγνίδι και έτσι μπορεί να έχει άγχος και άλλα επακόλουθα ακόμη οδυνηρότερα.

Το παιδί έχει ανάγκη να μάθει την συνεργασία κάτι που ευκολότερα το κάνει μόνο με φίλους και συν τω χρόνω διευρύνει το αίσθημα της φιλότητας μέσα από την ωρίμανση της κατανόησης του.

Η δομή των βιομηχανιών παραγωγής προϊόντων, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, οδηγεί στην αποξένωση των ανθρώπων, στην συγκέντρωση τους σε μεγάλα αστικά κέντρα που, όπως έχει αποδειχτεί, δεν ευνοεί την υγεία ούτε την σωματική ούτε την ψυχική.  

Υπήρχε κάποτε σε μία εταιρεία παραγωγής αυτοκινήτων το σύστημα μια ομάδα εργαζομένων να παραλαμβάνει όλα τα απαραίτητα υλικά από τις λαμαρίνες μέχρι τα λεπτομερή εξαρτήματα και να συναρμολογεί το αυτοκίνητο σε διάστημα μιας εβδομάδας. Το αυτοκίνητο αυτό ήταν το έργο της ομάδας. Αυτό δημιουργούσε μια ενότητα, συνεργασία και αλληλοεκτίμηση στα μέλη της.

Όταν όμως υπάρχει ο εργοδότης και ο εργαζόμενος αυτό δημιουργεί ένα χάσμα μεταξύ τους.

Το μέλλον είναι να νοιώθουν οι εργαζόμενοι και ο διευθύνων ως ομάδα όπου ο κατάλληλος για μια υπηρεσία θα την εκτελεί χωρίς την αίσθηση της απόστασης, της ανισότητας, του ανώτερου και του κατώτερου. Όλοι να νοιώθουν υπεύθυνοι και ότι ο ένας εκτελεί αυτό γιατί αυτό χρειάζεται αυτή την στιγμή και ξέρει να το κάνει αποτελεσματικότερα.

Εμείς οι άνθρωποι είναι ανάγκη να αποκτήσουμε την έννοια της πραγματικής δημοκρατίας σε όλες μας τις εκδηλώσεις και την αίσθηση ότι είμαι αυτός που είμαι, μια ατομικότητα, που υπάρχω και λειτουργώ μέσα σε μια ολότητα μεγαλύτερη από μένα, το συμφέρον της οποίας ταυτίζεται με το δικό μου. Μόνο αυτό είναι υγιές.

Επομένως αυτή είναι η υγεία στην βιομηχανία και στην παραγωγή προϊόντων.

Υγεία υπάρχει όταν σχεδιάζονται και παράγονται προϊόντα που πραγματικά έχει ανάγκη ο άνθρωπος και όχι ό,τι να είναι μόνο και μόνο για το κέρδος, το ίδιον όφελος. Ένα μόνο μπορεί να είναι το θεμιτό κέρδος και αυτό είναι η υπηρεσία προς τον άνθρωπο ώστε αυτός να διευκολυνθεί στην αυτογνωσία του και στην ανέλιξη του.

Η Ελλήνων Συνέλευσις και το Μέλλον

Στο μέλλον το χάσμα ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο θα πρέπει να γεφυρωθεί. Αυτός που θα διευθύνει θα είναι ο κατάλληλος για το έργο αυτό και όλοι θα νοιώθουν μέτοχοι στο έργο που επιτελείται, στην παραγωγή.

Θα απαιτηθεί χρόνος και σωστό περιβάλλον για να μπορεί ο καθένας να οδηγείται στο κατάλληλο επάγγελμα, στην κατάλληλη για αυτόν εργασία και αυτό μόνο μέσα από την επιθυμία και την αρέσκεια μπορεί να γίνει και ποτέ μέσα από οιουδήποτε είδους καταναγκασμό.

Σε έναν χώρο εργασίας όλοι είναι υπεύθυνοι και ο καθένας εκτελεί τον ρόλο στον οποίο είναι ο καταλληλότερος, αυτός που είναι ο καταλληλότερος για το συγκεκριμένο έργο και γνωρίζει απόλυτα πώς να το κάνει.

Ο καθένας όταν γίνει γνώστης και κύριος, ειδήμων μιας θέσης και αυτή δεν έχει να του προσθέσει κάτι επιπλέον μπορεί να πάει σε κάποια άλλη που θα του δώσει άλλα ενδιαφέροντα.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο ως το αποτέλεσμα της κατάλληλης παιδείας, αυτής που αρμόζει στον άνθρωπο, στον πραγματικό άνθρωπο, που μπορεί να ανελίσσεται στην κλίμακα της ύπαρξης.

Έτσι η δραστηριότητα του ανθρώπου θα προάγει την υγεία γιατί με ευχαρίστηση θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, επειδή ο ίδιος το επέλεξε και αυτό θα τον ικανοποιεί και θα τον αναβαθμίζει.

Το κατάλληλο αυτό περιβάλλον λοιπόν θα φέρει το όνομα Ελλήνων Πολιτεία.

 

 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 31/3/2022    

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΑΡΣΕΝΙΟΥ

ΥΠΟΨ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε.ΣΥ.

ΤΗΛ. 6948787560

p.arseniou@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια